Dagdagelijks gedrag

 

Overdag rusten Nachtzwaluwen hoofdzakelijk in bomen. Hierbij lijken zij een voorkeur te hebben voor de dichte kruinen van Corsicaanse dennen. Wanneer de avond valt, laten vooral mannetjes van zich horen. Zij zingen meestal op een dode tak net onder de top van een hoge boom in de bosrand. Er klinkt dan een metaalachtig geratel vanaf bosranden de open gebieden in.

Vroeg in de avond jagen Nachtzwaluwen even nabij hun slaap- of broedplaats, in de bosranden en nabij de toppen van de bomen. Na tientallen minuten vertrekken zij dan richting voedselgebieden verderop gelegen. Tijdens het broedseizoen worden zo verschillende keren per nacht afstanden van 1 tot 3 km afgelegd. Mogelijk bieden deze (vallei-)gebieden meer en beter voedsel dan (heide- of duin-)gebieden nabij de broedplaatsen. Als de ochtend aanbreekt keren de Nachtzwaluwen terug naar hun slaap- en/of broedplaatsen om zich gedeisd te houden tijdens de dag.