Radiotelemetrie

 

Radiotelemetrie is een techniek waarbij een zender(tje) opgespoord wordt met behulp van een antenne en radio-ontvanger. De zender zendt pulsen (signalen) uit die dan 'gehoord' worden met behulp van de ontvanger. Afhankelijk van de richting en sterkte van het signaal kan dan achterhaald worden waar de zender zich bevindt.

In dit onderzoek gebruiken wij minuscule zenders (minder dan 3% van het lichaamsgewicht) om de Nachtzwaluwen op te sporen. Uiteraard is het hiervoor eerst nodig de Nachtzwaluwen te vangen. Dit gebeurd met behulp van mistnetten. Dit mag enkel indien je een specifieke vangvergunning hiervoor hebt bemachtigd bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Agentschap voor Natuur en Bos. Na het vangen worden alle lichaamsmaten van de Nachtzwaluw opgemeten en krijgen zij een unieke ring. Hierna wordt het zendertje op de staart gekleefd.

Na het activeren van de zender wordt getest of hij effectief werkt, waarna de Nachtzwaluw kan losgelaten worden. Om vervolgens de locatie van al de verschillende individuen in het onderzoeksgebied in kaart te brengen, wordt 's nachts een gebiedsdekkende route gevolgd. Deze stelt ons in staat op verschillende momenten van de nacht de aanwezigheid van de gezenderde individuen te achterhalen. Overdag wordt gezocht naar de slaap- en broedplaatsen van de vogels.